Világhírű parkok - Ibirapuera Park Sao Paulo
Kiss Tamás, 2019.12.12.
Világhírű parkok - Ibirapuera Park Sao Paulo

Az Ibirapuera Park Sao Paulo közepén elterülő, egymillió hatszázezer négyzetméteres terület.

Eredetileg a brazil őslakosok birtokolták, a város 1906-ban szerezte meg a tulajdonjogot. A nagy része mocsaras vidék volt, ahová 1920-ban ültettek először nagyobb mennyiségben fát, ezzel csökkentve a mocsaras részek arányát.

A város alapításának 400. évfordulóján, 1954-ben nyitották meg parkként, Otávio Agusto de Teixeira Mendes kertépítész tervei alapján épült.

A park az angolparkokra jellemző tájkerti stílusban épült, azonban számtalan épület is helyet kapott benne. Ebből sok vita volt, mert a lakosság jelentős része inkább egy egységes, zöldövezetet szeretett volna. Szinte minden részéről látszanak a brazil nagyváros felhőkarcolói, ennek ellenére egy igazi, kikapcsolódásra, pihenésre alkalmas zöldterületté vált napjainkra.

A múzeumok és egyéb épületek, pavilonok mellett természetesen focipályák is megtalálhatóak a hatalmas területen.

A város az Ibirapuera Parkot a további építkezések korlátozása miatt a kilencvenes években a zöldterületi örökség részének nyilvánította.

A „Zöld oázis a betondzsungel közepén” számtalan zenei, kulturális sportrendezvénynek ad otthont, évente tízmilliós látogatottságnak örvend, talán a nyitás óta ingyenes belépésnek is köszönhetően.

A park fenntartását sajnos nem a JadeKert Kft végzi, azonban így is komoly gondot fordít az önkormányzat arra, hogy megtartsa a zöldterület megszokott, magas színvonalát.  

 

Fotók: mylittleadventure.com, 123rf.com, gpsmycity.com, greatruns.com, art-now-and-then.blogspot.com, hu.pinterest.com, gettyimages.com,

Gallery

Looking for his dream garden?
We can help!

Get in touch with us!
About Us

Jade-kert Kft. was founded in 2007, it has grown from a private enterprise. Company Managers Beáta Jankó and László Dégi, who have agriculture degree degrees. Our work is characterized by accuracy and reliability. In the year 2017 he celebrates the 10th anniversary of the company's existence. During this 10 years Jade-garden Ltd. became the leading park maintenance and park construction company in the region.

Contacts
We also want to store cookies when using this site. Allow these? Privacy policy