Arról, hogy miért ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha vágott fenyőt veszel
Kiss Tamás, 2019.12.05.
Arról, hogy miért ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha vágott fenyőt veszel

Az internet és a közösségi oldalak sajátja, hogy a sok hasznos információ mellett rengeteg hamis hír, hisztéria keltő poszt jelenik meg, mindez csupán az önjelölt fotel forradalmárok önnön népszerűségük növelése okán. Akár politikáról, gazdaságról, ismert személyekről, világvégéről vagy éppen a természetről, növényekről van szó.

Karácsony környékén évek óta felszínre kerül, hogy ne vegyünk vágott fenyőt, sokkal jobb a cserepes, vagy éppen a lila színű műfenyő, mert így annyira megvédjük a környezetet, hogy ez a hőstett már szinte felér Dugovics Titusz Nándorfehérváron elkövetett ugrásával. 

Mikor eldöntjük, hogy idén végül milyen fa teszi az ünnepet azzá ami, gondoljunk végig pár dolgot.

A vágott fenyőt nem egy ős fenyves kiirtásának következményeként kerül a piacra. Ezeket a fenyőket kifejezetten azért ültetik, hogy amikor eléri a vevők által igényelt méretet, akkor kivágják. A kivágott fenyők helyett újakat ültetnek és kezdődik minden előröl, 4-5 év múlva ismét kivágják. Szó nincs tehát arról, hogy a csúnya erdészek egyszer csak kivágják a világ utolsó fenyőfáját és utána jön az apokalipszis. Gondoljunk bele, hogy a búza sem azért hoz termést, hogy azt megegyük, hanem azért, mert azzal szaporodik. Ennek ellenére minden évben ezer hektárokon irtják ki szegény búzát az aratás során. Szóval a környezetvédelem nem ott kezdődik, hogy nem veszünk vágott fenyőt. 

Csak megjegyezném, hogy nemrég óta fut a Facebookon egy fotó, ahol egy apró fenyőgallyat mutat egy kéz, melynek 10 cm-es gyökere van. A kép kreálója azt írja a fotóhoz, hogy az egy 3 éves fenyő. Ezzel próbál érvelni a vágott fenyő vásárlása ellen.

Ennek a posztolónak megsúgom, amit a kezében tart az egy gyökeres fenyődugvány, amit a fotó előtt kb 2 hónappal tettek a földbe, a gyökeresedését minden bizonnyal gyökérnövekedést serkentő hormonnal segítették.

Természetesen sok érv szól az úgynevezett cserepes, vagy inkább cserépben lévő földlabdás fenyő mellett is. Ez leginkább a kertes házban élőknek javasolt, ha az ünnepek után van hová ültetni a növényt.

Ha földlabdás fenyő mellett döntünk, azt lehetőleg heti egy-két alkalommal, kis vízadagokkal öntözzük, ha bekerült a házba. Lehetőség szerint ne tartsuk túl sokáig a meleg lakásban, január közepén célszerű kivinni, és a lehető legrövidebb időn belül elültetni. Ha a talaj tartósan át van fagyva, úgy a cserepet tekerjük be az ültetésig geotextiliával és kéthetente kevés vízzel öntözzük. A fenyő helyét a kertben alaposan gondoljuk át, ne az ültetéskori méretet vegyük alapul, tájékozódjunk a várható méretről. Ehhez fontos tudni, milyen fajjal van dolgunk.

Ha mégis a műanyag fenyő mellett döntünk harcos környezetvédőként, az érveket meg sem hallva, úgy azt szerintem tartsuk titokba. Nem mellesleg egy műkarácsonyfa előállításának ökológiai lábnyoma jóval nagyobb, mint egy húsz éves fa kivágása.

Cégünk - a szakmánkból adódóan is - elkötelezett környezetvédő, és tiltakozik minden oktalan fakivágás ellen, ám a leírtak nem tartoznak ebbe a kategóriába.

Gallery

Looking for his dream garden?
We can help!

Get in touch with us!
About Us

Jade-kert Kft. was founded in 2007, it has grown from a private enterprise. Company Managers Beáta Jankó and László Dégi, who have agriculture degree degrees. Our work is characterized by accuracy and reliability. In the year 2017 he celebrates the 10th anniversary of the company's existence. During this 10 years Jade-garden Ltd. became the leading park maintenance and park construction company in the region.

Contacts
We also want to store cookies when using this site. Allow these? Privacy policy