Világhírű parkok - Ibirapuera Park Sao Paulo
Kiss Tamás, 2019.12.12.
Világhírű parkok - Ibirapuera Park Sao Paulo

Az Ibirapuera Park Sao Paulo közepén elterülő, egymillió hatszázezer négyzetméteres terület.

Eredetileg a brazil őslakosok birtokolták, a város 1906-ban szerezte meg a tulajdonjogot. A nagy része mocsaras vidék volt, ahová 1920-ban ültettek először nagyobb mennyiségben fát, ezzel csökkentve a mocsaras részek arányát.

A város alapításának 400. évfordulóján, 1954-ben nyitották meg parkként, Otávio Agusto de Teixeira Mendes kertépítész tervei alapján épült.

A park az angolparkokra jellemző tájkerti stílusban épült, azonban számtalan épület is helyet kapott benne. Ebből sok vita volt, mert a lakosság jelentős része inkább egy egységes, zöldövezetet szeretett volna. Szinte minden részéről látszanak a brazil nagyváros felhőkarcolói, ennek ellenére egy igazi, kikapcsolódásra, pihenésre alkalmas zöldterületté vált napjainkra.

A múzeumok és egyéb épületek, pavilonok mellett természetesen focipályák is megtalálhatóak a hatalmas területen.

A város az Ibirapuera Parkot a további építkezések korlátozása miatt a kilencvenes években a zöldterületi örökség részének nyilvánította.

A „Zöld oázis a betondzsungel közepén” számtalan zenei, kulturális sportrendezvénynek ad otthont, évente tízmilliós látogatottságnak örvend, talán a nyitás óta ingyenes belépésnek is köszönhetően.

A park fenntartását sajnos nem a JadeKert Kft végzi, azonban így is komoly gondot fordít az önkormányzat arra, hogy megtartsa a zöldterület megszokott, magas színvonalát.  

 

Fotók: mylittleadventure.com, 123rf.com, gpsmycity.com, greatruns.com, art-now-and-then.blogspot.com, hu.pinterest.com, gettyimages.com,

Galéria

Álmai kertjét keresi?
Mi tudunk segíteni!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Rólunk

A Jade-kert Kft. 2007-ben alakult, magánvállalkozásból nőtte ki magát. Cég tulajdonosai Jankó Beáta és Dégi László akik agrármérnöki végzettséggel rendelkeznek. Munkavégzésünket  a pontosság és a megbízhatóság jellemzi. 2017.-évében ünnepelte a cég fennállásának 10. évfordulóját. Ezalatt a 10 év alatt a Jade-kert Kft a régiójának vezető parkfenntartó és parképítő cégévé vált.

Elérhetőségek
Az oldal használatánál Cookie-kat is szeretnénk tárolni. Engedélyezi ezeket? Adatkezelési tájékoztató